top of page

Taktil behandling följer ett strukturerat system på huden, vårt första och största sinnesorgan. Behandlingen bygger på lång och bred erfarenhet och systemet anpassas efter klientens mål, syfte och förutsättningar.

Behovet av beröring ökar vid sjukdom, skador och funktionshinder och den taktila behandlingen är ett utmärkt redskap för dig som arbetar med patienter inom de områdena. Taktil behandling har anpassats för barn och vuxna med t.ex. rörelsehinder, intellektuella funktionsnedsättningar och/eller autism samt förvärvade hjärnskador efter olyckor, demens mm och är även ett viktigt stöd inom den palliativa vården.

Taktil behandling används av många yrkesgrupper inom hälsa, idrott, vård/omsorg och är en behandling – sinnesträning för alla som önskar avkoppling och en ökad livskvalité. För personer med högt stresspåslag, utmattningsdepression eller vissa människor med funktionshinder är det viktigt att taktil behandling ges exakt lika varje gång. För andra kan det vara bra med att anpassa behandlingen exempelvis med extra strykningar över ett smärtande område.

En taktil behandling följer ett bestämt schema för att så tydligt som möjligt ”berätta” för hjärnan hur kroppen ser ut. Alla markeringar har en uppgift och när vi ger taktil är det därför viktigt att hela tiden vara medveten om vårt ansvar att markera alla rörelser rätt, t ex markera mittlinjer, längden och bredden. En taktil behandling kan även definieras som sinnesträning.

 

 

Jag är förskollärare med inriktning barn med behov av extra stöd och stimulans. Har tidigare arbetat inom förskolan som resurspedagog, där utbildning av  personal i kommun också ingick samt ett projekt i St Petersburg. Förutom i Sverige har jag haft utbildningar/föreläsningar i taktil i Ryssland, England och Japan.

På en föreläsning som Siv Ardeby höll 1991 hörde jag talas om taktil som metod och 1992 gick jag grundutbildningen  i Taktil Stimulering för Siv Ardeby och Gunilla Birkestad. 1996 gick jag lärarutbildningen för Gunilla Birkestad och startade då företaget Taktilia. 1999 var jag även klar med medicinutbildningen.

​

  • Föreläsningar/Introduktion, efter önskemål, om vårt behov av och effekter av Beröring.

  • Inspiratör, efter önskemål, för utbildade i taktil.

  • Mentor

  • Utställningar Akvareller

Jag driver inga egna utbildningar men finns med som mentor, inspiratör och stöd för övriga taktila lärare.

Har egna kliniska erfarenheter av arbete med taktilterapi inom friskvård, hälsa, vård, omsorg samt idrottsverksamheten med mycket positiva effekter.

​

Taktilterapi för alla som önskar lugn, ro och avslappning......

bottom of page